HTML

Rovatok

Baseball Szabályok

Hivatalos baseball szabályok. Értelmezés, kommentelés.

Friss topikok

5.00 - A labda játékba hozása. Élő labda.


5.01 A mérkőzés kezdetére kijelölt időpontban a bírónak be kell mondania, hogy "Játék."

5.02 Miután a bíró "Játék"-ot mond, a labda élő és játékban van és játékban marad mindaddig amíg szabályok szerinti ok miatt, vagy a bíró játékot felfüggesztő "Idő" kiáltása miatt, a labda halottá válik. Amíg a labda halott, játékos nem ejthető ki, a base-ek között nem lehet futni és pont nem szerezhető, kivéve hogy futók haladhatnak egy vagy több base‑t olyan események eredményeként amelyek akkor történtek amikor a labda élő volt (mint például, de nem kizárólag egy megtorpanás, túldobás, zavarás, vagy egy hazafutás vagy más labda, amit kiütöttek a játéktérről).

Amennyiben egy labda részlegesen szétjönne egy mérkőzésen, az játékban van amíg az akció be nem fejeződik.

5.03 A dobónak dobnia kell a labdát az ütő felé, aki dönthet úgy, hogy megüti a labdát, vagy hogy nem próbálkozik vele, ahogy neki tetszik.

5.04 A támadó csapat célja hogy az ütőjátékosából futó legyen, és hogy a futói haladjanak.

5.05 A védekező csapat célja hogy megakadályozza a támadó játékosok futóvá válását, és hogy megakadályozza haladásukat a base-ek körül.

5.06 Amikor egy ütőjátékos futóvá válik és szabályosan megérint minden base‑t, ő egy pontot szerez a csapatának.

A szabályosan elért pont nem érvényteleníthető a futó utólagos tetteivel, mint például, de nem kizárólag egy próbálkozással visszatérni hármas base-re abban a hitben, hogy egy magas labda elkapása előtt elhagyta a base‑t.

5.07 Amikor három támadó játékost szabályosan kiejtetnek, az ő csapatuk foglalja el a pályát és az ellenfél csapata lesz a támadó csapat.

5.08 Ha egy dobott labda véletlenül érint egy base-edzőt, vagy egy dobódobás vagy más dobott labda érint egy bírót, a labda élő és játékban van. Azonban, ha a segédedző beleavatkozik egy dobott labdába, a futó out.

5.09 A labda halottá válik, és a futók haladnak egy base‑t, vagy visszatérnek a base-ükre kiejtetés lehetősége nélkül, amikor -

(a) Egy dobódobás érint egy ütőjátékost, vagy az öltözékét, miközben ő szabályos ütési pozíciójában van; futók továbbhaladnak, ha tolják őket.

(b) A hazai tányér bíró zavarja az elkapó dobását, futók nem haladhatnak.

MEGJEGYZÉS: a zavarást figyelmen kívül kell hagyni ha az elkapó dobása kiejti a futót.

(c) Megtorpanást követnek el; a futók továbbhaladnak; (Lásd Büntetés 8.05)

(d) Egy labdát szabálytalanul ütnek meg; a futók visszatérnek.

(e) Egy érvénytelen labdát nem kapnak el; futók visszatérnek. A bíró nem hozathatja a labdát játékba amíg minden futó vissza nem érintette a base-ét.

(f)  Egy érvényes labda érint egy futót vagy bírót az érvényes területen mielőtt érintene egy belső védőt beleértve a dobót is, vagy érint egy bírót mielőtt elhagyna egy belső védőt a dobót nem számítva.

Ha egy érvényes labda érint egy belső pályán működő bírót miután túlpattant a dobó mellett vagy felett, az egy halott labda. Ha egy ütött labdát egy védő eltérít az érvényes területen és eltalál egy futót vagy bírót még repülés közben, és aztán kapja el egy belső védő, az nem lehet elkapás, de a labda játékban marad.

Ha egy érvényes labda a védőn átmegy vagy mellette elmegy, és közvetlenül mögötte érint egy futót, vagy futót érint miután egy belső védő eltérítette, a labda játékban van és a bírónak nem szabad a futót out‑nak nyilvánítani. Ilyen döntések meghozásakor a bírónak bizonyosnak kell lennie abban, hogy a labda a védőn átment vagy mellette ment el, és más belső védőnek nem volt esélye akciót csinálni a labdával; futók továbbhaladnak, ha tolják őket;

(g) Egy dobódobás beleszorul a bíró vagy az elkapó maszkjába vagy felszerelésébe, és játékon kívül marad, futók haladnak egy base‑t.

Ha egy foul érintés eltalálja a bírót és egy védő elkapja a visszapattanáskor, a labda halott és az ütőjátékos nem ítélhető out‑nak. Ugyanez a helyzet, ha egy ilyen foul érintés beleszorul a bíró maszkjába vagy más felszerelésébe.

Ha egy harmadik strike (ami nem foul érintés) túlmegy az elkapón és eltalál egy bírót, a labda játékban van. Ha egy ilyen labda visszapattan és egy védő elkapja mielőtt a labda a földet érintené, az ütőjátékos nem out egy ilyen elkapás miatt, de a labda játékban marad és az ütő kiejthető egyes base-en, vagy megérinthető a labdával, hogy out legyen.

Ha egy dobódobás beleszorul a bíró vagy az elkapó maszkjába vagy felszerelésébe és játékon kívül marad harmadik strike vagy negyedik ball esetén, akkor az ütő jogosult az egyes base-re és minden futó halad egy base‑t. Ha a számlálás az ütőnek kevesebb mint három ball, a futók haladnak egy base‑t.

(h) Bármilyen szabályos dobódobás érint egy futót aki pontot próbál szerezni; futók továbbhaladnak.

5.10 A labda halottá válik amikor a bíró bemondja, hogy "Idő." A főbírónak akkor kell "Idő"-t mondania,

(a) Amikor a megítélése szerint időjárás, sötétség vagy hasonló körülmények lehetetlenné teszik a játék közvetlen folytatását;

(b) Amikor a világítás hibája nehézzé vagy lehetetlenné teszi, hogy a bíró követni tudja a játékot;

MEGJEGYZÉS: A ligák alkalmazhatnak saját szabályozást a világítás hibája miatt félbeszakadt mérkőzésekre vonatkozóan.

(c) Amikor egy baleset alkalmatlanná tesz egy játékost vagy bírót;

(1) Ha egy futót ért baleset olyan, hogy megakadályozza, hogy egy neki járó base-re továbbmenjen, mint egy pályán kívülre ütött hazafutás esetén, illetve egy vagy több base megkapásakor, egy cserefutónak meg kell engedni hogy befejezze az akciót.

(d) Amikor egy vezetőedző "Idő"-t kér hogy cseréljen, vagy hogy játékosai egyikével tanácskozzon.

(e) Amikor a bíró meg akarja vizsgálni a labdát, tanácskozni akar bármelyik vezetőedzővel, vagy bármilyen hasonló ok miatt.

(f)  Amikor egy védő, miután elkap egy magas labdát, elesik a kispadban vagy lelátóban, vagy átesik köteleken a tömegbe amikor a nézők a pályán vannak. Ami a futókat érinti, a 7.04 (c) rendelkezései érvényesek.

Ha egy védő az elkapás után belép a kispadra, de nem esik el, a labda játékban van és a futók továbbmehetnek a saját kockázatukra.

(g) Amikor a bíró elrendeli egy játékos vagy bármely más személy kiállítását a mérkőzésről.

(h) E szabály (b) és (c)(1) bekezdéseiben leírt esetek kivételével, a bírók nem mondhatnak be "Idő"-t amíg egy akció folyamatban van.

5.11 Miután a labda halott, a játék akkor folytatódik, amikor a dobó elfoglalja a helyét a dobógumin egy új labdával vagy ugyanazzal a labdával a birtokában és a hazai tányér bíró bemondja, hogy "Játék." A tányér-bírónak be kell mondania a "Játék"-ot amint a dobó elfoglalja a helyét a gumin a labdával a birtokában.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bbrules.blog.hu/api/trackback/id/tr773512245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása